Opskrifter
- Til oktober 11, 2017
- Af Sundhedspaletten
- I Til dig
- 0
Opskrifter med Stevia
Æblekage med Stevia
3,6 dl mel
1 tsk kanel
1,5 tsk salt
1,5 tsk natron
1/4 tsk bagepulver
½ tsk revet muskat
10 mål steviosid pulver (~85g sukker)
2,4 dl revet squash eller æble
0,6 dl olie
1 æg
1 tsk citronsaft
1,2 dl hakkede valnødder
Fremgangsmåde: Bland alle de tørre ingredienser undtagen valnødder i en skål grundigt, af hensyn til steviaen. I en anden skål blandes squash/æble, olie, æg og citronsaft. Hæld de tørre ingredienser op til de våde og rør indtil det er blandet. Rør valnødderne i. Hæld dejen i en smurt rugbrødsform på ca. 20 x 10 x 5 cm. Bages ved 180 grader i 55-60 minutter eller til en stikprøver kommer ud ren. Lad køle i formen i 10 min. før kagen vendes ud for at køle helt af.
Lakridskagen – også til diabetikere
kan i første omgang godt virke lidt tør, men den dejlige lakridssmag holder sig dejlig længe i smagen
Ved 20 stk.: Energi 450 kJ, Kulhydrat 14 g, heraf tilsat sukker 5 g, Fedt 4 g
Ingredienser
4 æg
50 g sukker
50 g flydende margarine
2 dl mælk med højst 0,7 % fedt
150 g hvedemel (ca. 2½ dl)
100 g hvid hvedemel (ca. 1½ dl)
2 spsk. Lakridspulver (gerne 2,5 spsk!)
sødemiddel svarende til 150 g sukker f.eks. 15 g Hermesetas SteviaSweet Drys-let (Kan godt reduceres til 12 gram.) Hermesetas Stevia sweet er MEGET let. 1 tsk. svarer til 0,5 gram så portionen kræver oprindeligt 30 tsk.
3 tsk. bagepulver
Glasur
50 g flormelis
saft af ½ citron
Fremgangsmåde
Pisk æg og sukker luftigt.
Hæld margarine og mælk i, mens du pisker.
Bland mel, lakridspulver, sødemiddel og bagepulver sammen, og hæld det i.
Hæld dejen i en smurt lille bradepande ca. 22 x 30 cm.
Bag kagen ved 200° C i ca. 25 min på næstnederste ovnrille.
Rør flormelis og citronsaft sammen. (Kan dog udelades)
Smør det i et tyndt lag på den afkølede kage.
Opbevaring
Lakridskage uden glasur kan fryses.
Lige når du får kagen i munden kan du ikke smage lakridsen, men det kommer, og gir en rigtig dejlig lang eftersmag UHMMMMMMM
Opskriften er udarbejdet af diabetesforening
Iskaffe med stevia
10 kopper:
Bland appelsinskal i den varme espresso. Lad afkøle til stuetemperatur og si appelsinskal fra. Rør stevia i, hæld mælk i, og sæt i køleskab.
Ved servering ploppes en dut fløde/soyaskum i hver kop, og der drysses med revet muskatnød, kakao eller kanel.
18 dl koldt vand
1 teske revet appelsinskal
3,6 dl espresso
7,2 dl (soya)mælk
6 mål steviosid pulver (svarer til 50g sukker)
Brownies med stevia
1,67 dl mel
1,25 dl kakao
½ tsk bagepulver
1/4 tsk salt
2 æggehvider af store æg
1,25 dl skummetmælk/soya
1,25 dl usaltet smør
2 store æg
0,9 g steviosid pulver (svarende til 250g sukker)
Korn af 1 vanillestang
Fremgangsmåde: Varm ovnen op til 180 grader. Smør en 20 x 20 cm bageform.
Si mel, kakao, bagepulver og salt sammen.
Pisk æggehviderne let stive, og sæt dem til side. Varm mælken.
Med elektrisk mixer blandes smør, hele æg, æggehvider, stevia, vanille og mælk. Tilsæt de tørre ingredienser og bland godt. Hæld i formen og bag kagen i ca. 15 minutter.
Choko/lakridsmandler
De her mandler er nogle små banditter. For hvis man ikke passer på, kan man hurtig have spist dem alle. De spises bedst langt væk fra hvidt tøj og en hvid sofa – især hvis det er børnefingre der skal spise dem.
Du skal bruge:
100 gram mandler
50 gram kokosolie ( behøves ikke)
1 spsk. kakaopulver
¼ stang vanilje
1/3 tsk stevia
1 spsk lakridsrodspulver til drys
Fremgangsmåde: Rist mandlerne på panden i 6 min. Smelt herefter kokosolien på panden, hæld det op i en skål, og rør det sammen med de øvrige ingredienser på nær lakridsrodspulveret. Hæld chokoladeblandingen ud over mandlerne, og stil det et køligt sted. Hver 5. min røres rundt i blandingen og til sidst skal der røres næsten hvert minut. Når blandingen begynder at blive kold, vil den hænge ved mandlerne, og du kan drysse med lakridspulver.
“Fudget” brunkage
Kan du lide fudge og andre tunge, svampede kager, så vil denne kage være et hit. Kagen indeholder avocado, som er rig på E-vitamin, der holder huden ung.
Du skal bruge:
1 banan
1 avocado
4 æg
1 – 1½ tsk stevia
1 tsk fiber (kan udelades)
½ vanilie stang
1 ¼ dl olivenolie
1 dl græsk yoghurt
50 gram god mørk kakaopulver
40 gram fuldkornshvedemel
1 tsk bagepulver
40 gram hakkede valnødder
Sådan gør du:
Pisk æggene sammen med stevia, fiber og vanilje. Mos banan og avocado og hæld det sammen med æggemassen. Tilsæt olivenolie og græsk yoghurt og kom herefter resten af ingredienserne i massen. Pisk det hele sammen og put det i en lille bradepande.
Bages ved 175 grader i 20-25 min.
Søde kiks i to trøjer:
Du kan vælge enten at lave en vanilje/tranebær-variation eller lave en choko/appelsin-variation. Du kan også lave halv/halv.
Du skal bruge:
Grundopskrift:
130 g hørfrø
100 g ristede sesamfrø
50 g kokosmel
½ tsk stevia
5 dl vand
knivspids salt
¼ stang vanilje
Desuden:
Til vanilje/tranebær-kiks:
30 g hakkede tranebær
Til choko/appelsin-kiks:
3 spsk. kakao pulver
½ tsk stevia ekstra
Skræl fra ½ øko appelsin
Sådan gør du:
Bland alle ingredienserne sammen, lad det stå og trække 20 min. og fordel det ud på en bageplade i ca 0,5 cm tykkelse eller tyndere. Skal bages ved 125 grader i max 2 ½ time (tiden kommer an på hvor tykke du laver dem). De skal være helt sprøde, når du tager dem ud, og du kan med fordel åbne ovnlågen hver 15. minut for at lukke damp ud. Kan spises som de er, med lidt smør eller nøddesmør imellem eller med en banan skåret i skiver på.
Dip it
Du skal bruge:
300 g skyr
100 g mascarpone
½ vaniljestang
1/3 tsk stevia
Valgfri frugt
Evt. kanel til drys
Sådan gør du:
Bland alle ingredienserne sammen på nær frugten – den skæres i skiver eller i både. Dyp frugt ned i blandingen og nyd hver en mundfuld.
Sød, sommerlig citrusdrik
Du skal bruge:
Saft og skal fra 1 øko citron
Saft og skal fra 2 øko lime
Saft og skal fra 1 øko grapefrugt
½ tsk stevia
0,7 l vand/danskvand
Sådan gør du:
Bland alle ingredienserne sammen i en kande, lad det trække i mindst 1 time, og nyd drikken iskold
Rødkålssalat a la Waldorff: (4 personer)
Ingredienser:
¼ rødkål
2 stængler blegselleri
2 appelsiner
1 klase vindruer
2 æbler
40 g valnødder eller 100 g. friske figner
Marinade:
Saften af 1 appelsin
1 spsk. Honning
1 spsk. Lys eddike
Salt og peber
Fremgangsmåde:
Snit rødkålen meget fint i små måner. Del vindruerne i 2 og tag stenene ud. Skær appelsinerne og blegselleri i små stykker, og hak valnødderne groft.
Bland marinaden sammen
Skær æblerne i små tern og bland alle ingredienserne sammen i marinaden
Ris a la mande med kirsebærsovs (9 personer)
Ingredienser:
Lav risengrød af: 1,5 dl grødris
1,5 dl. Vand
7,5 dl skummetmælk
Bring ris og vand i kog og lad det koge et par minutter
Tilsæt mælken og lad det hele koge under omrøring
Skru ned på laveste blus og lad det koge ca 50 min. under låg. Rør af og til i gryden.
Lad grøden blive kold.
Risengrøden bruges til at lave ris a la manden af
Korn fra 1 stang vanilie
3 spsk. Sukker
75 g. mandler
1,5 dl creme fine til piskning 19 %
Fremgangsmåde:
Bland det kolde risengrød med kornene fra vaniliestangen og sukker
Afskal mandlerne i kogende vand og hak dem groft
Pisk creme fine til skum og vend det i grøden sammen med de hakkede mandler
Kirsebærsouse
2 glas færdiglavede kirsebær (560 g)
2 tsk. majsstivelse
0,4 dl. Vand
Kog kirsebær og saft op i en gryde
Opløs majsstivelsen i koldt vand
Majsstivelsen tilsættes og koger langsomt op
Klejner (20 – 30 stk)
Ingredienser:
100 g sukker
1 spsk. flydende fedtstof
2 æg
½ dl skummet eller minimælk
Reven skal af en usprøjtet citron
½ tsk hjortetakssalt
250-300 g hvedemel
Kogning: ½ l rapsolie
Drys: flormelis.
Fremgangsmåde:
Bland alle ingredienserne sammen og ælt dejen til den er glat og smidig
Rul ud på bordet ca 30×30 cm og skær 6 strimler. Form klejnerne og varm olien i en gryde
5 – 6 klejner af gangen kan koges
Lad dem herefter dryppe af på et stykke køkkenrulle.
Drys med flormelis
Æbleskiver (25 stk.)
Ingredienser:
300 g hvedemel
1 tsk. natron
3 spsk. sukker
1 tsk. stødt kardemomme
6 dl kærnemælk
En anelse salt
Flydende fedtstof til bagningen
Tilbehør: syltetøj og flormelis
Fremgangsmåde:
Bland mel med natron, sukker og kardemomme
Rør de øvrige ingredienser i
Pensl æbleskivepanden med fedtstof
Bag æbleskiverne – vær opmærksom på at dejen er meget tyk
Sørg for at dejen er blevet brun før du vender den 1/3 rundt – så den bliver bagt ad 3 omgange.
Fedtfrie pebernødder
Ingredienser:
250 g thesukker
250 g hvedemel
2 æg
1 tsk. kanel
1.tsk. kardemomme
1 tsk. nellike
1 tsk. hjortetaksalt
Fremgangsmåde:
Alt æltes sammen og bages ved ca. 200 grader til de er gyldne
Russisk sildesalat ( 6 personer)
Ingredienser:
150 g kogte kartofler
150 g syltede rødbeder
200 g marinerede sild (uden lage)
1 dl fromage frais
1 spsk let mayonnaise
1 lille finthakket løg
Evt. Salt og peber
Pynt: Hakkede hårdkogte æg og karsed
Tilbehør: rygbrød i tykke skiver.
Fremgangsmåde:
Skær kartofler, rødbede og sild i små tern.
Bland fromage frais og letmayonnaisen og smag til med salt og peber.
Anret og pynt.
Gennemgående for disse opskrifter:
De er hurtige at lave
De er nemme at lave
og de smager godt
Pandekager med oksekød, spinat og champignon (4 personer)
INGREDIENSER
500g hakket oksekød
1 hakket løg
1 fed knust hvidløg
250 g champignon
150 g (gerne frossen) spinat
Salt, peber
1 ”klump” mozzarella ost
Lidt olie /Becel til stegning
4 store usødede pandekager eller tortillas (grove mexicanske pandekager kan købes eks i Rema, brugsen osv. Du kan også bage dem selv – hvis du har tid)
Fremgangsmåde:
Brun hakket oksekød, løg og knust hvidløg i lidt Olie / Becel.
Tilsæt champignon i skiver og steg til de er møre.
Kom spinaten ved og steg til væden er fordampet (gem lidt spinat til pynt).
Smag til med salt og peber og bland kødet med mozzarella skåret i små stykker.
Fordel kødet i de lune pandekager.
Drys med resten af osten og gratiner pandekagerne i ovnen ved 225˚C i ca. 6 min. (Osten skal være gylden). Pynt med lidt spinat og server straks.
Wok m. oksekød, og friske grønsager (4 personer)
Ingredienser:
400 g oksekød i wokstrimler
5 ml sesamolie
1 tsk knust ingefær
½ tsk chilisauce
1 -2 spsk soja
8 små gulerødder
1 bdt. forårsløg
150 g ærter
lidt olie / becel
1 bakke ærtespirer eller bønnespirer
Tilbehør:
soja og sød chilisauce
Fremgangsmåde:
Vend kødet i en blanding af sesamolie, ingefær, chilisauce og soja og lad det trække mens grøntsagerne gøres klar.
Halver gulerødderne på langs og snit dem skråt.
Snit forårsløgene og halver sukkerærterne på langs.
Lynsteg kødet 2-3 min. i olien /Becellen og læg det til side.
Lynsteg gulerødderne 2 min., kom forårsløg og ærter ved og lynsteg endnu 2 min.
Kom kødet tilbage i wokken og lynsteg et kort øjeblik.
Smag til med ekstra soja. Server med ris eller nudler, soya og sød chilisauce.
Chili con carne (4 personer)
500 g hakket oksekød
lidt olie
2 fed hvidløg
1 tsk. stødt spidskommen
2 dåser hakkede tomater (gerne med chili)
2 dåser kidneybønner i saltlage (eller kikærter fra dåse)
Salt, peber
Frisk tomatsalsa
3 store røde tomater
¼ agurk
1-2 røde chilier uden kerner
1 lille hakket rødløg
1/2 bdt. frisk koriander
Salt, peber
Tilbehør: cremefraiche eller fromage fraiche
Fremgangsmåde:
Halver tomaterne og fjern kernerne.
Skær tomaterne og agurken i små tern og bland med finthakket chili, rødløg og hakket koriander.
Smag salsaen til med salt og peber.
Brun kødet i en gryde og krydr med knust hvidløg og spidskommen.
Kom tomaterne ved og lad det simre 5 min.
Hæld lagen fra kidneybønnerne (eller kikærterne) og skyl dem i koldt vand.
Kom dem ved kødet og kog endnu 2-3 min.
Smag til med salt og peber.
Server chili con carne med salsa og cremefraiche på toppen.
Madpandekager med fyld (4 personer)
Ingredienser: Pandekager:
125g hvedemel
½ tsk. groft salt
3 dl mælk
3 æg
½ dl olie / oliemargarine
Fyld:
300g kylling i strimler (kan evt. købes færdigkogte i strimler)
150g bacon
2 bøftomater
1 stor avocado
100g bønnespirer eller ærter
1 spsk. citron
salt og Peber
Paprika
Kryddergrønt fx persille, basilikum eller citronmelisse
Fremgangsmåde:
1) Tilberedning af pandekagerne: Bland mel og salt. Tilsæt mælk, æg og fedtstof. Pisk dejen godt sammen.
2) Dryp lidt Olie / oliemargarine på en varm pande og bag pandekagerne til de er brune og sprøde.
3) Hold pandekagerne varme under alufolie.
4) Tilberedning af fyld: Skær bacon i strimler og steg det sprødt på en tør pande.
5) Steg kyllingestrimlerne – eller bare put dem i
6) Skær tomat og avocado i tern og bland det i en skål sammen med bønnespirer og citron.
7) Drys kyllingestrimlerne med lidt salt, peber og paprika og bland det i skålen sammen med bacon.
Tips: Varier fyldet efter sæsonen eller hvad du har af grønsager. Madpandekagerne er fryseegnede.
Pasta med grøntsager (4 personer)
Ingredienser:
300-400g båndpasta el. spaghetti
Letsaltet vand
1 dl creme fraiche 18% (eller 9%)
3 spsk revet parmesan ost
2-3 spsk vand
1 spsk klippet purløg
Til grøntsager:
1 mellemstor squash
1-2 rød peberfrugter
100-200g majskerner
25g Olie /oliemargarine
Salt
Fremgangsmåde:
1) Flæk squashen på langs og skær den i skiver på tværs.
2) Rens peberfrugt og skær i 1 cm tern.
3) Brun olie/oliemargarine på en pande, tilsæt peberfrugt og squash og rist det ved høj varme under omrøring. Når grøntsagerne begynder at tage farve tilsættes majs. Forsæt stegning et par min. og smag til med salt og peber.
4) Kog pastaen efter anvisning på pakken. Dryp af og kom den tilbage i gryden.
5) Pisk creme fraiche, parmesan og vand sammen i en skål og rør blandingen i pastaen.
6) Sæt gryden tilbage på varmen og lad blandingen smelte ud i pastaen.
7) Tilsæt de ristede grøntsager og rør rundt. Hæld retten i en skål og pynt med purløg.
Tips: Retten kan serveres med 150g røget skinke eller kalkun eller en rest kogt fisk.
Pasta med kylling, squash, ærter og pesto (4 personer)
INGREDIENSER
450 g kyllingefilet
Salt, peber
Olie/oliemargarine
1 lille squash
100 g. sukkerærter
150 g frosne fine ærter
500 g frisk båndpasta
1/4 liter madlavningsfløde
1-2 spsk grøn pesto
Parmesan i flager
1 håndfuld basilikumblade
Tilbehør: brød
FREMGANGSMADE
Skær kyllingefileterne i tern.
Del squash i tre på langs og skær delene i skiver.
Halver sukkerærterne på langs.
Kog pastaen langsomt.
Brun kyllingestykkerne i olie / oliemargarine ved god varme 2-3 min.
Tilsæt squash og steg endnu et par minutter.
Kom fløde, sukkerærter, ærter og pesto ved og kog 1-2 min.
Smag til med salt og peber og bland med friskkogt pasta .
Drys med parmesan samt basilikum og server straks.
Hjemmelavet pizza med lufttørret skinke
INGREDIENSER
130 gram lufttørret skinke i skiver
4-6 store friske tomater
1 fed hvidløg
frisk basilkum
salt og peber
2 poser mozzarella ost
FREMGANGSMADE
Hak tomaterne fint og bland med knust hvidløg og hakket basilikum.
Tilsæt lidt salt og peber.
Dette fordeles ud på pizzadejen.
Skær mozarrella osten i skiver og læg ost og skinke ud på pizzabunden.
Bag herefter pizzaen i 8-10 minutter på 250 grader til den er gylden.
Denne opskrift har nok til pizzafyld til to pizzabunde. Den er fryseegnet, så du kan have nem mad til en anden dag!
Broccolisauce til pasta (4 personer)
INGREDIENSER
150 g bacon i tynde skiver
400 g pasta fx spaghetti
Broccolisauce
600 g broccoli i små buketter og stokken i tynde skiver
½ liter Mornaysauce 5%
1spsk. hakkede friske korianderblade
Peber
FREMGANGSMÅDE
Læg baconskiverne i en kold pande. Steg dem først 2 min. ved kraftig varme og derefter ved ved jævn varme til de er sprøde. Lad baconen dryppe af på fedtsugende papir og del den i små stykker.
Kog imens pastaen.
Pastaen skal være mør, men ikke blød.
Broccolisauce: Kom broccoli og ostesauce i en tykbundet gryde.
Bring saucen i kog og kog den ved svag varme i ca. 5 min. Rør af og til.
Tilsæt koriander og peber og smag til.
Ved serveringen: Lad pastaen dryppe af i en sigte. Anret pasta og broccolisauce lagvis i en stor, varm skål og drys med bacon. Server straks.
Rullekebab (4 personer)
INGREDIENSER
Dressing
3 dl syrnet naturel 0,5%, fx A38
1 lille knust fed hvidløg
1 bæger feta
ca. 150 g snack soltørret tomat
¾ tsk groft salt
friskkværnet peber
400 g wokstrimler af okseklump
1 tsk groft salt
friskkværnet peber
6 tyrkiske fladbrød (ca. 500 g)
1 liter fint strimlet icebergsalat (ca. 175 g)
250 cherrytomater i kvarte
1 squash i lange tynde strimler (ca. 250 g)
Laves I wok .Tilberedningstid: 30 min
Dressing: Vend det syrnede produkt, hvidløg, 1 spsk olie fra osten, salt og peber sammen. Hæld osten i en sigte og lad olien dryppe af – gem olien. Kom ost og soltørrede tomater i dressingen og mos osten let med en gaffel.
Lad 1 tsk. olie fra osten blive varm i en pande. Steg wokstrimlerne ved kraftig varme i ca. 3 min. – rør af og til. Tag kødet op og hold det varmt. Drys alt kødet med salt og peber.
Grill brødene øverst i ovnen, så de bliver bløde.
Smør de 6 fladbrød med dressing og fordel salat, tomater, squash og det stegte kød på brødene. Buk et lille stykke af brødet op som bund og rul brødet tæt om fyldet. Kom et stykke smørrebrødspapir om den nederste halvdel af rullekebaben – så man kan “gnave” af den. Spis med det samme
Lækker og lynhurtig wokret m. ovn tomater og kylling
INGREDIENSER
To pk. kinesiske nudler á 250 g.
2 røde peberfrugter
2 løg
3 gulerødder
1 dl. mild soja (måske lige i overkanten!)
olie til svitsning.
salt
3 tomater
salt
1-2 pk. frosne kyllinge schnitzler.
Fremgangsmåde:
Skær alle grønsager i tynde strimler
Giv nudlerne et lynopkog i kogende vand i ca. 2 min. og lad dem dryppe godt af i en si.
læg de frosne kyllingesnitzler på en bageplade med bagepapir og sæt dem i ovnen efter anvisninger på posen.
Skyl og halver tomater, læg dem i en ovnfast fad og drys med salt og krydderier.
Lynsteg grønsagerne i wokken med en anelse olie. Tilsæt nudlerne og vend dem med grønsagerne. Tilsæt lidt soja.
Pasta med kylling (2 personer)
- fuldkorns pastaskruer efter behov
- salt
- 1 pakke bacon i skiver eller tern
- 1 kyllingefilét – evt færdigstegt
- 2 – 3 dl cremefraiche
- 2 – 3 tsk karry
- ½ – 1 tsk sukker
- salt
- peber
- 1 spsk skalotteløg, hakket (almindeligt løg kan også sagtens bruges)
- 1 lille gulerod, revet
- salat
- evt lidt hakkede friske urter
Steg kyllingefileten i ovnen ved 200 grader i 20 – 25 minutter eller efter anvisningen på pakken. Når den er stegt færdig skæres den i mindre stykker.
Mens kyllingefileten er i ovnen, koges den ønskede mængde pasta (også efter anvisningen på pakken) i vand tilsat en smule salt.
Bland cremefraiche, skalotteløg, karry, sukker, salt og peber og smag til. Vend det i pastaen sammen med den revne gulerod og lad det køle lidt af.
Steg baconen sprødt på en pande, lad det dryppe af på noget køkkenrulle og del så i mindre stykker.
Fordel lidt salat i bunden af en skål, læg pastaen ovenpå og fordel herefter kylling, bacon og eventuelt lidt friske hakkede urter på toppen.
Ufoer (8 stk.)
25 g. margarine (20 ml. rapsolie)
2 dl. Skummetmælk
1 dl cultura eller andet surmælksprodukt
25 g. gær
½ tsk salt
100 g (2 dl) havreklid
360 g hvedemel
Fyld:
200 g. hakket magert oksekød
1 løg
½ cougette / squash
2 tomater
1 spsk. tomatkoncentrat
½ – 1 tsk. paprika
1 tsk. oregano
½ tsk salt og peber
150 g revet magert ost
1 æg til pensling
Fremgangsmåde:
Margarinen smeltes og kommes i en skål.
Mælk og cultura tilsættes og gæren udrøres heri.
Salt, havreklid og hvedemel tilsættes.
Dejen æltes smidig og stilles til hævning et lunt sted, mens fyldet laves.
Kødet svitses på en tør pande og løg hakkes og svitses med.
Cougetten /squashen skæres i små tern og svitses med.
Tomater skæres i små stykker og svitses med.
Tomatkoncentrat, paprika, oregano, salt og peber tilsættes.
Snurrer sammen i ca. 5 min.
Dejen lægges på et meldrysset bord og deles i 16 stk som rulles ud i runde plader med en diameter på ca. 10 cm.
Halvdelen af osten fordeles på de 8 stk.
Fyldet fordeles over osten.
Kanterne pensles med æg og resten af dejpladerne lægges over fyldet.
Kanterne trykkes med en gaffel ½ cm ind.
Ufoerne pensles med æg og bager ca. 25 min ved 200 grader i midten af ovnen.
Porresuppe
2 tsk. margarine.
200 g hakket oksekød.
4 porrer.
2 gulerødder.
1 dåse flåede tomater.
50 g grødris.
2 tsk salt.
1 tsk peber.
1 l kogende vand.
Citron i både.
Gulerødderne skrælles og skæres i skiver. Porrene skylles godt og skæres i skiver. De flåede tomater skæres i mindre stykker.
Margarinen smeltes og kødet brunes heri. Derefter tilsættes de istandgjorte grøntsager og krydderierne og det hele brunes godt.
Sidst tilsættes vand og ris, hvorefter suppen koger under låg i 25 min.
Til suppen serveres brød og citronbåde (kan udelades). Retten kan fryses og genopvarmes.
Lasagne grøn og grov
Ingredienser:
400 g oksefars 3-6 %
120 g fuldkornslasagne
400 g flåede tomater
1 fed hvidløg
150 fedtfattig reven ost
3 dl skummetmælk
3 spsk. Majsstivelse
1 tsk. reven muskatnød
100 g rå porre
100 g gulerod
200 g frossen hakket spinat
100 g pastinak / persillerod / selleri
50 g løg
Fremgangsmåde:
Pil og hak løg og hvidløg fint. Rens porrer og snit dem fint
Skræl gulerod og selleri og riv det på et råkostjern eller i en foodprossor
Tø spinaten op i en gryde
Svits løg og hvidløg i en gryde og tilsæt hakket oksekød
Når kødet er brunet tilsættes flåede tomater, spinat, gulerøddr, selleri og porre
Lad kødsovsen simre under låg i 20 min.
I en anden gryde opvarmes skummetmælken med majsstivelse til en jævning
Reven ost og muskatnød tilsættes – ostesousen smages til
I et ildfast fad lægges lagvis kødsovs, lasagneplader og ostesovs
Slut af med ostesovs
Lasagnen bages i ovnen ved 200 grader i ca. 30 min – til lasagnen er gylden.
Coleslaw
Ingredienser:
300 g spidskål eller hvidkål
300 g gulerod
2 æbler
Dressing: 200 g græsk yoghurt 1 %
1 spsk. hvidvinseddike
1 tsk. Dijonsennep
½ tsk sukker
Salt og peber efter behov
Fremgangsmåde:
Snit kålen fint. Riv gulerod og æbler groft. Vend kålen med gulerødder og æbler.
Rør dressingsingredienserne sammen og vendes sammen med grønsagerne.
Karrysuppe med kylling
Ingredienser
400g kyllingefilet
2 tsk raps- eller olivenolie
3 tsk rød karrypasta
2 fed hvidløg
1 chili
salt og peber
3 peberfrugter
3 gulerødder
6 dl grønsags- eller kyllingebouillon
1dåse kokosmælk light 6 %
3 tsk majsstivelse
1 moden mangofrugt
Tilberedning
Tilbehør: ½ dl rå ris, 40 g, 1 skive groft hvedebrød, 50 g pr. person
Skær kyllingefileterne i mindre stykker. Opvarm olien i en gryde og tilsæt karrypasta. Brun kyllingekødet sammen med finthakket hvidløg og chili. Krydr med salt og peber. Skær peberfrugt og gulerødder i tern og kom det ned til kødet. Tilsæt bouillon og kokosmælk. Lad suppen simre i 10-15 min. Rør majsstivelse ud i koldt vand og kom det i suppen. Giv suppen et kort opkog og tilsæt mango i tern. Smag suppen til med salt, peber og eventuelt mere karrypasta. Servér suppen med kogte ris og brød. Kan ikke fryses.
Kartoffel/porre/artiskoksuppe – 4 personer
Ingredienser:
10 g smør
1 tsk. god mild karry
2 fed hvidløg, grofthakkede
2 skalotteløg, finthakkede
750 g jordskokker, skrællede og grofthakkede (får suppen til at smage en anelse sød – hvis du ikke har prøvet denne grønsag før, så gør dig selv en tjeneste og gør det nu) eller porrer
250 g kartofler, skrællede og grofthakkede
1 æble, skrællet og grofthakket
Et par kviste timian, persille og laurbærblade (skal fjernes efter kogning, så bind dem sammen, så er de nemmere at fjerne)
1-1½ l koldt vand
1 dl fløde 13 % (kan nemt udelades, hvis du vil spare på kalorierne. Kan også erstattes af 2 % græsk yougurt, men så skal surmælksproduktet tilsættes efter det har kogt!!)
Salt & peber
Sådan gør du:
Svits karry og hvidløg i smør i en stor tykbundet gryde.
Tilsæt skalotteløg, og lad dem blive møre og blanke.
Tilsæt jordskokker, og rør grundigt rundt i 4-5 minutter.
Bland kartoflerne i, herpå æbler og lidt salt.
Tilsæt krydderbundt, og dæk med vand. Lad suppen simre under låg til grønsagerne er møre.
Fjern krydderurte-bundet, og blend suppen med en stavblender.
Tilsæt evt. fløde/surmælksprodukt, og smag til med salt og peber.
Vil du være ”rigtig god” ved dig selv kan du riste en pakke kalkunbacon på panden (gerne uden fedtstof), skære det i strimler og tilsætte til suppen.
Hvidkål og gulerødder i wok
1/2 hvidkål skåret i TYNDE strimler
5-6 gulerødder skrællet og revet på rivejern
1 løg eller 2 porrer.
1-2 tsk. karry
20 ml flydende fedtstof.
ca. 400 g magert oksefars
Fremgangsmåde:
Svits karry i fedtstof
Brun løg/porrer og fars i dette
fjern fars og løg fra wokken og svits hurtigt hvidkålen i en anelse fedtstof
Tilsæt 1.5 – 2 dl vand og lad kålen koge i ca 15 minutter
Herefter tilsættes gulerødderne og farsen og det hele koger sammen de sidste 5 minutter
retten skal IKKE være som suppe, væsken skal altså næsten fordampe.
Kan serveres med et groft stykke flutes
Smager himmelsk og kan sagtens opvarmes næste dag
og en lille variation af denne herunder
Gisou – en hurtig, billig, sund og fedtfattig hovedret
Ingredienser:
200 g. ukogte ris
600 gram 3-6 % oksefars
100 gram hakket løg
4 dl bouillon
400 gram gulerødder i skiver
600 gram finthakket hvidkål
200 gram rød peberfrugt fintsnittet
4 spsk. Ketchup
Karry
Evt. lidt chili og / eller paprika (afh. om du kan lide det lidt stærkt!)
Salt og peber
Fremgangsmåde:
Løgene koges ”klare” i bouillonen. Tilsæt kød, ris og krydderier og til sidst kommes gulerødder, hvidkål og til allersidst peberfrugten i. Retten koger under låg i ca. 45 minutter – kålen og gulerødderne skal være møre!
Det er ikke nødvendigt med tilbehør, men har du lyst vil et stykke grov flutes ikke være dårligt.
Farseret blomkål
Ingredienser:
800 gram blomkål
500 g. flæskefars (3-6% fedt)
150 g. hvedemel (eller 50 g. hvid hvede og 100 g. hvedemel)
2 ½ dl. Skummetmælk
1 lille revet løg
1 æg
Salt og peber
En anelse olie til smøring af fadet
Fremgangsmåde:
Blomkålen rengøres, deles i små buketter og koges i let saltet vand i 2-3 min.
Tages op og afdryppes.
Rør det hakkede kød med mel, mælk, løg, æg og krydderier.
Vend forsigtig blomkålsbuketterne i uden at mase dem.
Læg blandingen i en smurt ovnfast fad og stil den i ovnen midti ved 200 grader i ca. 35-40 minutter.
Server med kogte kartofler og / eller tomatsalat.
Lækker squash ovn-ret
Hurtig at lave, sund og rigtig god. Kan mætte 4 personer
Ingredienser:
500 gram squash
2 spsk. mel
500 g hakket oksefars (3 – 6 % fedt)
200 gram champignon (kan evt. udelades)
Lidt fedtstof til stegning (evt. oliemargarine)
1 løg
500 gram friske eller flåede tomater
½ tsk. oregano
Salt, peber
Ca. 200 gram revet ost (fedtfattigt!)
Fremgangsmåde:
Skær squashen i ca. 1 cm tykke skiver. Vend skiverne i mel tilsat lidt salt og steg dem let på panden.
Brun oksekød og champignon let. Undgå gerne for meget salt/peber.
Pil og hak løget, skold tomaterne (hvis de er friske). Dåsetomater er klar til brug.
Kom løg og tomater i en gryde og lad det koge op til en ensartet masse –(max 5 min)
Læg squashen i bunden af et ildfast fad og hæld resten ovenpå – som du synes det passer bedst. Allersidst drysses osten over og retten sættes i ovnen på 190 grader i ca. 30. minutter.
Det er en god ide at servere en god portion salat til – hvad du har, men eks.: iceberg salat, friske asparges, radiser, æbler og avokado, og evt. et stykke groft brød.
Millionbøf med rodfrugter
150 g oksefars /3-6 %)
1 tsk. rapsolie
1 løg
100 g pastinak
2 gulerødder
100 g. selleri
100 g. broccoli
100 g. kartofler
1 spsk. Sojasauce
1 lille tsk. stødt paprika
Salt efter ehov
Fremgangsmåde:
Oksefarsen svitses i olien
Løget pilles, findeles og svitses med
Rodfrugterne skrælles og skæres i små tern og svitses også med i få minutter (Undtagen broccolien og kartoflerne der koges ved siden af)
Vand, sojasauce og krydderrierne tilsættes og det hele koger i ca 15 min.
Kan evt. jævnes med en melblanding.
Magre flødekartofler
Efter opfordring er her opskriften på magre “flødekartofler”, der er uhyrlig lette at lave.
Ca. 1,5 kg. kartofler skrælles og skæres i skiver og forkoges i ca. 10 min.
I en gryde hældes ca. 1 l skummetmælk (måske mindre afhængig af hvor meget “dyppelse” du ønsker) og koges sammen med:
ca. 2 spsk. maizenamel
ca. 1 tsk salt
ca 1/2 tsk peber
ca. 1 tsk. reven muskatnød.
når “fløden” har kogt hældes det over de forkogte kartofler i en bradepande
I “luksusudgaven kan du drysse et par (små) håndfulde mager revet ost ovenpå.
Sættes i ovnen på ca. 180 grader i ca 20 – 30 minutter.
Det smager rigtig godt, og du mangler slet ikke den “røde mælk”!!
Lakse/rejesuppe til 4 personer
Tilberedningstid: ca. 30 minutter. Kan ikke fryses.
Ingredienser
1 løg
4 mellemstore gulerødder
1 fennikel
3 porrer
1spsk raps- eller olivenolie
1½l grønsagsbouillon
1tsk gurkemeje
salt og peber
1spsk hvedemel
3spsk creme fraiche 18 %
500g laksefilet
2spsk frisk timian
200g rejer
Tilberedning
Tilbehør: 1 skive groft brød, 50 g, pr person
Skær løg, gulerødder og fennikel i tern. Skær porrer i skiver. Opvarm olien i en gryde og svits løg, gulerødder og fennikel uden det tager farve. Tilsæt bouillon, gurkemeje, salt og peber. Lad suppen koge ca. 10 min. Rør melet ud i lidt vand. Rør meljævningen ud i creme fraichen og kom blandingen i suppen. Skær laksefileten i tern og kom dem i suppen sammen med porreskiver. Lad suppen simre ca. 5 minutter ved svag varme og tilsæt derefter timian og rejer. Varm suppen igennem. Servér groft brød til suppen.
Tip: Fedtenergiprocenten i opskriften er højere end Hjerteforeningen generelt anbefaler, men fedtsyrerne er af den gode hjertevenlige slags, så nyd suppen med god samvittighed. Laksen kan erstattes med mager fast fisk som fx havkat eller torsk, hvilket vil betyde en lavere fedtenergiprocent
Der bliver ca. 200 g grønsager pr. person
Hvis du vil tabe dig: Spis 1 portion med 25 g groft brød.
Kager med almindelig sukker
Du skal bruge:
500 g æbler
200 g hvedemel
50 g hvid hvede
3 æg
100 g sukker
50 g stevia sødemiddel
3 tsk. bagepulver
2 tsk. kanel
1 tsk vaniliesukker
Fremgangsmåde: Skræl og findel æblerne. Pisk æg, sukker og stevia og put resten i. Bag ved 175 grader i ca 50 minutter
Kan serveres med fedtfattig surmælksprodukt med indmaden fra en vaniliestang.
den smager bare dejlig.
Sundhedspalettens sundere boller
1 dl rapsolie
1 liter skummetmælk
2 æg
50 g gær
2 strøgne tsk. salt
1 ½ spsk. sukker
275 g groft rugmel
½ dl Chia frø (kan udelades, men er hammer sunde)
200 g grahamsmel
250 g hvid hvede
500 g hvedemel
Fremgangsmåde:
Lun mælk og rapsolie i mikroovnen – ca. 3 minutter
Tilsæt gær, salt, sukker og æg
Bland de øvrige ingredienser i
Lad dejen hæve ca. 30 minutter
Form bollerne – der bliver ca. 40 stk.
Sæt dem i ovnen på ca. 210 grader – lad dem gerne være inde mens ovnen varmes op. Bages i ca. 12 min ved en i forvejen varm ovn)
Det var såmænd det. I forhold til ”almindelige” boller med almindelig hvedemel og ikke andre grove sorter så ser fordelingen således ud: Sundere boller indeholder lidt mere energi end alm. boller (p.g.a. chia frøene, men de er fulde af protein og omega 3 fedtstoffer!). alm. boller indeholder 37 mg fiber/ 100 g hvorimod sunde boller indeholder 108 mg fiber/ 100 g. Sunde boller indeholder også lidt mere jern og andre ting, og så er jeg slet ikke inde omkring blodsukkerstigning i forbindelse med alm. hvedemel.
Derfor anbefales de sundere boller.
Hjemmelavet Nutella / Chokoladesmørepålæg
Ca. ½ liter
5 dl. hasselnødder
1 ½ tsk. vaniljepulver
¾ dl. kakaopulver
1 dl. agavesirup eller ahornsirup
Lidt under ½ tsk. salt
1 dl. nøddemælk, rismælk, komælk eller bare vand
Fremgangsmåde:Rist hasselnødderne i 10-14 minutter på svag varme. Gnub skallen af hver hasselnød med et stykke køkkenrulle. Der sker ikke noget, hvis nogle af skallerne bliver siddende på. Blend nødderne til en meget fin masse i en foodprocessor. Tilsæt resten af ingredienserne og lad massen køre, til den er næsten ligeså fin som Nutella. Din foodprocessor skal kunne holde til at køre i minimum 2 minutter uden problemer.
Hvis du vil undgå agavesirup, kan du i stedet bruge Stevia, men så skal der også tilsættes 2-3 spsk. kokosolie. Obs. Stevia smager af lakrids.
Dressinger til alt
Grunddressing:
1 dl. A38
3 spsk. let mayonnaise 5 %
½ tsk sennep
Salt og peber
Fremgangsmåde:
Rør A38 med mayonnaise og sennep til en dressing og smag til med salt og peber
”Basisdyp”
2 dl mager drænet yoghurt
1 tsk. flormelis
1 tsk. dijonsennep’
1 tsk. citronsaft
Groft salt og peber fra kværn
Fremgangsmåde: Rør det hele sammen
Variationer:
Karrycreme: 1 portion basisdyp, karry, mangochutniy og æble i terninger.
Chilicreme: 1 portion basisdyp, sød chilisouce, paprika, hvidløg i fine terninger
Sauce verte: 1 portion basisdyp, 1 håndfyld blandede friske krydderurter (bassilikum, dild, purløgkørvel osv)
Dennep-honning creme: 1 portion basisdyp, grovkornet sennep, akasiehonning, citronsaft.
Sødmælksdressing (kan bruges som tilbehør til kødretter)
1,5 dl. Surmælksprodukt med max 1,5 % fedt eks. A38 fromage fraiche, fromage blanch, græsk youghurt eller skyr
1 bundt purløg
1 spsk. hakket rødløg
2 spsk. hakkede radisser
1 lille fed hvidløg
Salt og peber
Fremgangsmåde:
Ingredienserne røres sammen og pyntes evt. med purløg.
Hot salsa / sød chili dressing
(Kan bruges som tilbehør til kødretter)
1,5 dl. Mælkeprodukt max 1,5 % fedt, eks A 38 fromage fraiche, fromage blanch, græsk youghurt eller skyer
1,5 dl. Medium hot salsa eller 3 spsk. sød chilisauce
Salt og peber.
Fremgangsmåde:
Ingredienserne røres sammen og pyntes evt. med purløg.
Dressing a` la thousand island.
Kan eks. Bruges til skaldyr, fisk og salater
2,5 dl. Youghurt naturel (max 1,5 % fedt)
3 spsk. Sød chillisouce
1 spsk. Citronsaft
Salt og peber
Fremgangsmåde:
Ingredienserne røres sammen.
Thousand island 2. udgave:
3 dl. A38
1 spsk. soya
4 spsk. ketchup
1 syltet hakket agurk
Evt. en stænk tabasco
Smag til med salt og peber
Fremgangsmåde:
Rør ingredienserne sammen og lad den trække ½ – 2 timer inden servering
Krydderurtedressing:
Kan bruges som tilbehør til salater.
1,5 dl. Surmælksprodukt med max 1,5 % fedt eks. A38 fromage fraiche, fromage blanch, græsk yoghurt eller skyr.
1 fed hakket hvidløg eller almindeligt løg
Hakkede krydderurter efter behov (dild, persille, purløg, basilikum)
Salt og peber.
Fremgangsmåde:
Ingredienserne røres sammen.
Grundmarinade af olie eddike:
¼ dl. olie
½ dl. almindelig eddike, vineddike eller balsamicoeddike
1 dl. vand
1 spsk. dijonsennep
Evt. 1-2 fed hvidløg
Salt og peber efter behag
Fremgangsmåde:
Bland det hele sammen
Juleguf og andet godt til ganen – husk med måde kan alt være godt!
Himmerigs-mundfulde med svedsker
250 g store svesker uden sten
Fyld 1:
100 g mørk chokolade
50 g blød nougat
3 spsk. Creme fraiche
Fyld 2:
150 g marcipan
1 spsk. Reven økologisk appelsinskræl
1 spsk. Orangelikør
Til pynt : evt lidt mørk chokolade til overtræk, lidt mandelflager
Fremgangsmåde:
Smelt chokolade og nougat over vandbad og tag skålen af varmen. Rør creme fraiche i og lad det afkøle. Fyld massen i en sprøjtepose og fyld halvdelen af sveskerne. Stil dem koldt en time. Dyp dem evt. i smeltet chokoladeog pynt med mandelflager
Ælt marcipan sammen med appelsinskræl og likør. Skær en åbning i sveskerne og læg en teskefuld marcipan i hver. Tril sveskerne i facon og stil dem koldt i mindst en time. Dyp dem evt i smeltet chokolade og pynt med mandelflager.
Saltede mandler:
Tænd ovnen på 160 grader
Mandler efter behov smør dem i LIDT rapsolie – bare så skallen bliver lidt glinsende.
Gnid dem LET med fint salt og stil dem i ovnen i ca 10 minutter.
De smager himmelsk
Brændte mandler
125 g mandler
125 g florsukker
¾ dl vand
Mandlerne aftørres og kommers i en tykbundet gryde med vand og sukker og bringes i kog. RØR OFTE. Efterhånden bliver det tørt og grår og her skal varmen dæmpes og mandlerne varmes videre. Rør med 2 gafler til sukkeret smelter videre og gør mandlerne blanke.
Hældes ud på en bageplade med papir og afkøles
Ca 150 gram mandler eller hasselnødder opvarmes i en ovn ved 180 grader i ca 6 minutter
stilles herefter til afkøling, gerne i køleskab
70% mørk chokolade smeltes over vandbad og mandlerne vendes heri.
Lægges på bagepapir – en og en.
ca. 1 dl. cacaopulver og ca. 3 spsk. lakridspulver blandes og mandlerne vendes godt heri.
De smager bare himmelsk, men pas på, når du først starter , blir du ved, for de smager bare godt.
Ristede chokoladenødder (advarsel: kan være afhængighedsskabende 🙂 )
200 g mandler eller hasselnødder
80 % god chokolade
Lidt flormelis
Fremgangsmåde:
Hasselnødderne lægges i et ildfast fad eller kageform midt i ovnen og bages ved 175 grader i 20 minutter. Ryst fadet ind imellem.
Nødderne tages ud og afkøles.
Skallerne gnides af – evt brug et viskestykke og ”gnub” dem
Chokoladen smelter over vandbad og nødderne vendes heri, lægges på bagepapir og afkøles i køleskab
Flødekarameller
½ l kaffefløde
250 g flormelis
75 g smør
Evt 1 spsk. kakao hvis du ønsker karamellerne mørke
Fremgangsmåde: alle tre ingredienser kommes i en tykbundet gryde og koges under ret kraftig varme i ca. 20-30 minutter, til massen er tyk (næsten som grød) hvis en klump herefter kan trilles til en lille kugle er det ok, ellers skal det koge lidt længe.
Massen hældes ud på oliesmurt bagepapir i en form. Når massen er afsvalet skæres der ud i passende firkanter som senere kan indpakkes i folie. Mens massen endnu er varm, kan du også tilsætte lidt mandeldrys ovenpå, hvis du har lyst
Kokosstænger
250 g sukker
1 lille spsk. Lys sirup
3 dl. Piskefløde
50 g smør
125 g kokosmel
Fremgangsmåde:
Alle 5 ting blandes sammen i en tykbundet gryude. Koges uden låg for jævn varme og rør konstant i ca 20-30 minutter. Massen skal være som grød, når den hældes ud i en lille kokosbestrøet bradepande. Laget skal være ca. fingertykt. Drys kokos på overfladen og skæres ud i aflange stænger.
”Nøddeskumfiduser”
20 stk skumfiduser
150 g mørk chokolade 70 %
150 g peanuts, saltede eller hakkede nødder
- Smelt chokoladen i en skål over vandbad. Dyp og vend hver skumfidus i chokoladen og rul dem i nødder.
- Læg dem på et stykke bagepapir og lad dem afkøle 10 minutter inden servering
Sunde(re) havregrynskugler
2 dl havregryn.
4 spsk. kokosmel og lidt ekstra til at rulle havregrynskuglerne i.
4 tørrede abrikoser eller friske figner.
2 spsk. akaciehonning.
1 spsk. smør.(her kan olie ikke rigtig bruges)
4 spsk. nødder.
1 spsk. kakaopulver.
1,5 dl æblejuice.
Alt blandes sammen, rulles til kugler og trilles i kokosmel
Mikropopcorn uden olie
- Hæld ca. en dl majskerner i en glasskål sammen med ca. 1 spsk. vand og 1 tsk. salt
- Læg en tallerken ovenpå
- Sæt dem i mikrobølgeovnen og giv fuld skrue i 2-3 min – indtil alle korn er poppet
- Vups har du de dejligste, fedtfrie popcorn
Tørrede æbleringe
4 æbler, vaskede, udkernede men med skræl, skåret i meget tynde skiver
1½dlvand
3spsk.sukker
1½ spsk citronsaft
Fremgangsmåde: Vand og sukker koges op til sukker er opløst og køles helt af
Citronsaft røres i.
Dyp æbleringene i lagen og læg dem på bagepapir på en bageplade eller en
silikonemåtte.
Sæt dem i den kolde ovn og varm ovnen op til 60 grader varmluft, og lad æblerne tørre
i ca. 3-4 timer, til de bliver sprøde.
De bliver mere sprøde når de afkøles, så de kan godt være en smule bløde lige når de tages ud af ovnen.
Køl æbleringene helt af og opbevar dem i et glas med skruelåg, et mørkt og køligt sted.
Mandler og rosiner vendt i kanel og kakao
Tag en blanding af mandler, rosiner og evt. dadler og vend dem i en blanding af kakao og kanel. Ryst dem evt i en pose.
Hjemmelavede skumfiduser
2,1 dl. vand
400 gram suklker
2 pakker husblas (34 gram)
1-2 spsk vanillesukker
evt. frugtfarve
sigtet flormelis til at drysse med.
- Husblas stilles til opblødning i koldt vand
- vand og sukker varmes op
- vandet klemmes af de udblødte husblass og kommes i det varme vand
- blandingen afkøles lidt, men må ikke styrkne
- blandingen piskes med elpisker indtil massen er helt hvid og næsten stiv.
- tilsæt vanillesukker og lidt frugtfarve
- drys en form (20×30 cm) med flormelis
- hæld massen i og lad den afkøle
- når massen er stiv (og ikke hænger i mere) pudres og gnides overfladen med flormelis og den kan nu løsnes fra formen
- massen kan nu skæres / klippes i stykker
- alle snitflader skal drysses/gnides med florsukker
- læg skumfiduserne i et dørslag og sigt resterende flormelis fra.
- god appetit
Kandiserede æbler
200 gram sukker
50 gram margarine
10 æbler
kokosmel
Sukkeret smeltes i en gryde og margarinen tilsættes
De dyppes i sukkermassen og afkøles på et stykke pergamentpapir
Dyppes i kokosmel inden de er helt stive.
”Børneflæsk” (Stor portion!)
30 blade husblas
2 ½ dl. vand
1 kg sukker
21/2 dl vand
2 tsk. citronsyre
frugtfarve (evt.)
De første 21/2 dl vand hældes over husblassen til udblødning. resten af sukkeret koges med sukkeret til sukkeret er opløst.
tilsæt citronsyren
husblassen med vand hældes i den varme sukkerlage sammen med frugtfarve.
kan smages til med citron eller appelsinskal af økologiske frugter
hældes op i flade forme ca. ½ cm tyk lag
stilles koldt og melis drysses overinden formen dyppes i vand og vendes ud på sukkerstrøet papir.
udstik eks. med festlige julekageforme og opbevar dem koldt og tørt.
Nemme, velsmagende, hurtigfremstillede snacks
Surmælk med frugter – smager himmelsk – og så er det endda sundt!
Ingredienser:
Brug gerne græsk youghurt (magert!) eller skyr
bananer, æbler ananas eller hvad du har af frugter
Disse skæres i stykker
Mandler efter smag – hakkes groft.
Ahornsirup
Alt blandes lagdelt.
Ostechips
Har du ost tilbage, som du ikke lige får brugt, så riv det groft på et rivejern og læg det med en spiseske på en bageplade (ligesom pleskner)
Tænd ovnen på ca 150 grader og bag osten til det er gyldent.
Læg dem til køling.
Smager rigtig godt som en ekstra lille haps!
Resterugbrødschips
Har du rugbrød til overs – måske også lidt havregrød, s¨å prøv at blande dette til en ”havregrødskonsistens”.
Smør det ud på en bageplade og sæt det i ovnen 150 – 170 grader til det er gyldent.
Det smager bedre end det lyder.
Serveres med lidt magert ost eller hvad du har lyst til
Glutenfri Choko-marcipan-kage
Og de er bare hammergode
Ingredienser
80 ml rapsolie (eller 125 g smør)
200 g grofthakket mørk chokolade 70 %
200 g revet marcipan
200 g sukker
5 æg
50 g Jytte mel
1. Æg og sukker piskes til alt sukkeret er opløst og massen er fyldig, hvid og skummende.
2. Imens smeltes smør og den hakkede chokolade i en gryde ved lav varme og marcipanen rives på den grove side af rivejernet. (bruges olie, hældes det bare i uden opvarmning)
3. Når smør og chokoladen er smeltet røres det sammen med marcipan og Jyttemel forsigtigt i æggemassen. Herefter hældes dejen i muffinsforme.
4.Kagen bages ved 200 grader i 35 minutters tid.
Opskrifter med Stevia
Æblekage med stevia
Bland alle de tørre ingredienser undtagen valnødder i en skål grundigt, af hensyn til steviaen. I en anden skål blandes squash/æble, olie, æg og citronsaft.
Hæld de tørre ingr. op til de våde og rør indtil det er blandet. Rør valnødderne i. Hæld dejen i en smurt rugbrødsform på ca. 20 x 10 x 5 cm.
Bages ved 180 grader i 55-60 minutter eller til en stikprøver kommer ud ren. Lad køle i formen i 10 min. før kagen vendes ud for at køle helt af.
3,6 dl mel
1 tsk kanel
1,5 tsk salt
1,5 tsk natron
1/4 tsk bagepulver
½ tsk revet muskat
10 mål steviosid pulver (~85g sukker)
2,4 dl revet squash eller æble
0,6 dl olie
1 æg
1 tsk citronsaft
1,2 dl hakkede valnødder
Iskaffe med stevia
10 kopper:
Bland appelsinskal i den varme espresso. Lad afkøle til stuetemperatur og si appelsinskal fra. Rør stevia i, hæld mælk i, og sæt i køleskab.
Ved servering ploppes en dut fløde/soyaskum i hver kop, og der drysses med revet muskatnød, kakao eller kanel.
18 dl koldt vand
1 teske revet appelsinskal
3,6 dl espresso
7,2 dl (soya)mælk
6 mål steviosid pulver (~50g sukker)
Brownies med stevia
Varm ovnen op til 180 grader. Smør en 20 x 20 cm bageform.
Si mel, kakao, bagepulver og salt sammen.
Pisk æggehviderne let stive, og sæt dem til side. Varm mælken.
Med elektrisk mixer blandes smør, hele æg, æggehvider, stevia, vanille og mælk. Tilsæt de tørre ingredienser og bland godt. Hæld i formen og bag kagen i ca. 15 minutter.
1,67 dl mel
1,25 dl kakao
½ tsk bagepulver
1/4 tsk salt
2 æggehvider af store æg
1,25 dl skummetmælk/soya
1,25 dl usaltet smør
2 store æg
0,9g steviosid pulver (~250g sukker)
Korn af 1 vanillestang
“Fudget” brunkage
Kan du lide fudge og andre tunge, svampede kager, så vil denne kage være et hit. Kagen indeholder avocado, som er rig på E-vitamin, der holder huden ung.
Du skal bruge:
1 banan
1 avocado
4 æg
1 – 1½ tsk stevia
1 tsk fiber (kan udelades)
½ vanilie stang
1 ¼ dl olivenolie
1 dl græsk yoghurt
50 gram god mørk kakaopulver
40 gram fuldkornshvedemel
1 tsk bagepulver
40 gram hakkede valnødder
Sådan gør du:
Pisk æggene sammen med stevia, fiber og vanilje. Mos banan og avocado og hæld det sammen med æggemassen. Tilsæt olivenolie og græsk yoghurt og kom herefter resten af ingredienserne i massen. Pisk det hele sammen og put det i en lille bradepande.
Bages ved 175 grader i 20-25 min.
Søde kiks i to trøjer:
Du kan vælge enten at lave en vanilje/tranebær-variation eller lave en choko/appelsin-variation. Du kan også lave halv/halv.
Du skal bruge:
Grundopskrift:
130 g hørfrø
100 g ristede sesamfrø
50 g kokosmel
½ tsk stevia
5 dl vand
knivspids salt
¼ stang vanilje
Desuden:
Til vanilje/tranebær-kiks:
30 g hakkede tranebær
Til choko/appelsin-kiks:
3 spsk. kakao pulver
½ tsk stevia ekstra
Skræl fra ½ øko appelsin
Sådan gør du:
Bland alle ingredienserne sammen, lad det stå og trække 20 min. og fordel det ud på en bageplade i ca 0,5 cm tykkelse eller tyndere. Skal bages ved 125 grader i max 2 ½ time (tiden kommer an på hvor tykke du laver dem). De skal være helt sprøde, når du tager dem ud, og du kan med fordel åbne ovnlågen hver 15. minut for at lukke damp ud.
Kan spises som de er, med lidt smør eller nøddesmør imellem eller med en banan skåret i skiver på.
Choko/lakridsmandler
De her mandler er nogle små banditter. For hvis man ikke passer på, kan man hurtig have spist dem alle. De spises bedst langt væk fra hvidt tøj og en hvid sofa – især hvis det er børnefingre der skal spise dem.
Du skal bruge:
100 gram mandler
50 gram kokosolie ( behøves ikke)
1 spsk. kakaopulver
¼ stang vanilje
1/3 tsk stevia
1 spsk lakridsrodspulver til drys
Sådan gør du:
Rist mandlerne på panden i 6 min. Smelt herefter kokosolien på panden, hæld det op i en skål, og rør det sammen med de øvrige ingredienser på nær lakridsrodspulveret. Hæld chokoladeblandingen ud over mandlerne, og stil det et køligt sted. Hver 5. min røres rundt i blandingen og til sidst skal der røres næsten hvert minut. Når blandingen begynder at blive kold, vil den hænge ved mandlerne, og du kan drysse med lakridspulver.
Dip it
Du skal bruge:
300 g skyr
100 g mascarpone
½ vaniljestang
1/3 tsk stevia
Valgfri frugt
Evt. kanel til drys
Sådan gør du:
Bland alle ingredienserne sammen på nær frugten – den skæres i skiver eller i både. Dyp frugt ned i blandingen og nyd hver en mundfuld.
Sød, sommerlig citrusdrik
Citroner er sure… det har vi lært. Men man kan heldigvis også godt gøre dem dejligt friske og sødere i smagen. Her får du en opskrift på en forfriskende og sødmefyldt citrusdrik. Kan også tilføjes danskvand.
Du skal bruge:
Saft og skal fra 1 øko citron
Saft og skal fra 2 øko lime
Saft og skal fra 1 øko grapefrugt
½ tsk stevia
0,7 l vand/danskvand
Sådan gør du:
Bland alle ingredienserne sammen i en kande, lad det trække i mindst 1 time, og nyd drikken iskold.