Krydderier og deres anvendelse
- Til oktober 15, 2013
- Af Sundhedspaletten
- I Nyheder
- 0
Der skal krydderi på tilværelsen, men hvad bruges de forskellige krydderier til? Læs deres anvendelsesmuligheder her.
Krydderi: | Anvendelse: |
Allehånde | I farsretter, sildemarinader, kogt fisk,postejer og bagværk.Smagen minder om en blanding af
peber, kanel og nelliker. |
Anis | Anvendes i bagværk, grønsagsretter samt likører.Smager som ”kongen af Danmark” |
Basilikum | Ideel til grønsagsretter, kød, fjerkræ, fisk, supper, salater, spagettisauce og kryddereddike. |
Birkes | Pynt på franskbrød, rundstykker og i salatmarinader. Birkes er valmuefrø. |
Cayennepeber | Til sammenkogte retter, fjerkræ, kød, fisk, marinader.Skarp og brændende i smagen |
Chili | Som ovenstående |
Citronmelisse | Anvendes til fisk, karryretter, salater. God til is-te, saucer og kryddersmør.Smager af citron. |
Dild | Til nye kartofler, lam, sild, gravad laks, kryddersmør. |
Enebær | Til vildtretter, sildemarinader, flæskesteg og and |
Esdragon | Anvendes i bearnaisesauce, eddike, til salat, fjerkræ, svinekød og fisk. |
Fennikel | Anvendes i salat, fiskesuppe, til fiskeretter, bagværk.Kan minde om anis i smagen. |
Gurkemeje | Kan tilsættes til risretter for at give gul farve. Kan bruges som erstatning for safran. |
Hvidløgspulver | Anvendes til kød, fjerkræ, fisk, grønsager, salat. Ost, pølser. |
Ingefær | Anvendes i bagværk, desserter, til syltning og svinekød og fjerkræ i indiske retter. |
Kanel | Bruges i bagværk og desserter, på risengrød og gløg. |
Kardemomme | Bagværk, desserter og pandekager |
Karry | Velegnet til fisk, kød, fjerkræ og salat.Karry skal svitses. |
Kommen | Anvendes i bagværk, gullasch, kålretter, ost og snaps |
Koriander | Sildemarinader, risretter, bagværk pølser |
Laurbærblade | Bankekød flæskesteg, fisk, kebab salat og supper |
Løvstikke | Som suppevisk til suppe, stuvninger og marinader.Smager af selleri, pastinak og porrer. |
Muskat | Anvendes til spinat kål og kartoffelmos. Kan også anvendes i desserter og vildtsaucer. |
Nelliker | Bruges i bagværk, desserter, syltning, leverpostej, flæskesteg, skinke og gløg. |
Oregano | Anvendes i farsretter, lever, blodpølse, fjærkræ, supper, grønsager, fisk og pizza |
Paprika | Bruges i sammenkogte retter, kød, ris, æg, ost.Paprika må ikke svitses! |
Peber | Sort peber er stærkest.Friskmalet peber har den bedste smag. |
Persille | Anvendes til retter med kød, fisk og grønsager, grønt drys. |
Rosmarin | Bruges til lammekød, flæskested, fjerkræ og grønsagsretter. |
Salvie | God til svinekød, kalv, fisk, indmad, postej og brød. |
Spidskommen | Anvendes til pickles, i ris, kål og bønneretter samt i smøroste og marinader. |
Timian | Anvendes til gule ærter, oksekød, svinekød, supper, marinader, tomatretter og grønsager. |
Tredje krydderi | Smagsforstærker |
Vanillesukker | Til creme, is, frugt, bagværk og til syltning af grønne tomater og græskar. |