Kunstige sødestoffer?

Kunstige sødemidler

Nogle tilsætningsstoffer er ganske harmløse mens andre kan være direkte sundhedsskadelige. hvordan de forskellige forskningsresultater skal tydes er noget af en jungle, men noget tyder på at nedenstående for mig er mest troværdigt.

Dette indlæg handler om Aspartam /Nutrasweet – sødestoffet i b.la sukkerfri sodavand, noget “sukkerfrit slik”, kager, tyggegummi osv.

Sukkerfrie sodavand er sødet med det kemisk fremstillede sødemiddel Aspartam (Nutrasweet) Stoffet består af tre kemikalier: aminosyrerne aspartamsyre, phenylanalin og methanol. Når du indtager det nedbrydes aspartam til giftige biprodukter: formaldehyd, myresyre og aspartylphenylalanin diketopiperazin (DKP). Disse stoffer kan være sundhedsskadelige for hjernens funktion, idet aspartam er en neurotransmitter, der er nødvendig for, at hjerneceller kan kommunikere. Forskere mener at kemikalierne i aspartam kan medføre, at dine hjerneceller bliver så overgearede, at de udbrænder sig selv og dør.

Hvori består hovedparten af aspartam?

Phenylalanin (udgør 50 % af aspartam)
Hos personer med phenylketonuria (PKU) kan leveren ikke omsætte dette stof,som så lagres i væv og blod.Store mængder phenylanalin i hjernen kan sænke mængden af serotonin, som kontrollerer humøret, og gøre depressioner både alvorligere og mere sandsynlige. Ophobning af phenylanalin i hjernen kan også forværre skizofreni eller gøre folk mere modtagelige for slagtilfælde. Desuden kan et fald i serotonin medføre en stærk trang til kulhydrater. Dette forklarer delvist, hvorfor aspartam ikke får vægten til at falde. Hvis man undersøger markedet for undersøgelser indenfor aspartam, kan der også findes divergerede resultater, altså at aspertam ikke er skyld i overvægt.

 Aspartamsyre (udgør 40 % af aspartam)
I hjernen fungerer den som en neurotransmitter – varetager overførslen af informationer fra den ene hjernecelle (neuron) til den anden. For meget aspartat i hjernen producerer frie radikaler, der er ustabile molekyler, som skader og dræber hjerneceller.
Når mængden af aspartamsyre i kroppen stiger, stiger også mængden af den vigtige neurotransmitter norepinephrin (også kaldet noradrenalin), et stresshormon, der påvirker de dele af hjernen, som kontrollerer opmærksomhed og impulsivitet. For store mængder norepinephrin er sat i forbindelse med symptomer som angst, ophidselse og manisk adfærd.

Methanol –Træsprit (udgør 10 % af aspartan)
Dette er en livsfarlig gift, som frigøres fra aspartam, når temperatuen overstiger 30° celsius – for eksempel ved opbevaring eller inde i menneskets krop.
De mest kendte problemer ved methanolforgiftning er: Synsforstyrrelser, hovedpine, svimmelhed, kvalme, mave-tarmproblemer og adfærdsforstyrrelser

Er aspartam kræftfremkaldende?

Forskeren Soffrittis påpeger, at aspartam kan være kræftfremkaldende på mange måder selv ved daglig indtagelse af så lidt som 20 milligram per kilo kropsvægt.

Du vil også kunne finde artikler, der mener at aspartam er den “rene helse”, og derfor anbefaler at du bare kan indtage stoffet uden betænkeligheder .Derfor er mit helt private spørgsmål: Tør du tage chancen?

Hvad tallene står for på varedeklarationer:

Farvestoffer                       100 -199

Konservering                     200 – 299

Antioxidant                       300 – 399

Emulgatorer                       400 – 499

Syre /base                          500 – 534

Antiklumpning                  535 – 599

Smagsforstærkere           620 – 900

Overfladebehandling       901 – 927

Gasser                                938 – 949

Sødestoffer                       950 – 967

Undgå gerne følgende E- numre:

Farvestoffer: 101, 110, 120-129

132,132, 151, 154,155, 161, 180

Konserveringsstoffer: 220-232,

252-255, 284,285,

Antioxidanter: 310-312,

Emulgatorer: 431,

Antiklumpning: 541,

Sødestoffer: 950-952, 964

Stevia, der er blevet frigivet på det danske marked inden for det sidste halve år, er et helt naturligt sødestof udvundet af steviaplanten og kan købes både som ”strømiddel” og som flydende. Stevia søder ca. 200 gange mere end sukker. Obs. der er dog en lille ”bismag” i form af lakrids (hvis man ikke kan lide dette).I de seneste år har forskerne fundet ud af, at stoffet virker ved at stimulere produktionen af insulin fra bugspytkirtlen, at det hæmmer det sukkersygefremkaldende hormon glukagon, og sænker forhøjet blodsukker. Derfor er stevia et godt alternativ til diabetikere, da steviosid kan sænke blodsukkerniveauet hos diabetes-patienter med 20 procent, reducere patienternes forhøjede blodtryk med omkring 12 procent og også har en positiv effekt på blodfedtet.Så velkommen til dette nye ikke kemifremstillede sødemiddel.

 

 

© Copyright Sundhedspaletten ved Gerda Bruhn | tlf. 31 24 00 74 | gb@sundhedspaletten.dk | En hjemmeside fra Bertel Bolt Kommunikation